Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - jasongnome

Pages: 1 2 34 5 6
31
This is why I now never open my music files in ANY app other than MusicBee. I spent a lot of time getting my tags correct (over 35,000 tracks), and other programs all seem to insist on changing them whether I want them to or not.

MusicBee is the only app I've come across that keeps the tags the way I set them.

32
Questions / Re: What is MusicBee doing after closing?
« on: April 05, 2019, 03:47:18 PM »
One possible solution. Check if GrooveMusic (a microsoft windows program) is enabled. It normally is in Wondows 10. It constantly tries to index your music. I was having problems with MusicBee stuttering on pausing, constant rumbling on my external drive and MusicBee and other media (including video) programs closing slowly.

I did a search and found out how to disable it and all of those problems stopped.

33
Tips and Tricks / Re: Solving stuttering on start in Windows 10
« on: July 17, 2018, 09:55:51 AM »
Glad it helped someone. :)

34
MusicBee, as far as I know, only adjusts replaygain tags whichever method you use.

If you want to actually normalize the data, you'll need to use a thrid party program.

I'd recommend Audacity, which is also freeware and normalises very well.

35
MusicBee Wishlist / Re: Left main panel - thumbnail browser
« on: April 01, 2017, 10:51:39 AM »
apart from Lyricist this is already done and available
Nice one. Thanks.

36
MusicBee Wishlist / Left main panel - thumbnail browser
« on: March 26, 2017, 08:18:43 AM »
On 3.0 I had two custom fields set, Source (on custom 4) and trackyear (on custom 3).

Now I've upgraded to 3.1, Source has stayed the same, but trackyear has disappeared and its tags automatically moved to the new "original year" tag. It seems to have done it properly, the values seem to be correct, but there's a minor irritation.

Original year isn't an option in the drop down menu on the left main panel, meaning I can no longer use it to easily see tracks from a particular year.

It's not a major issue, more a trivial annoyance, but it would be good if it could appear there in a later update.

37
Questions / Re: Problem installing new version.
« on: March 26, 2017, 07:51:45 AM »
Perfect. Worked. :)

38
Questions / Re: Problem installing new version.
« on: March 26, 2017, 07:40:27 AM »
Nice one, thanks.

39
Questions / Problem installing new version.
« on: March 25, 2017, 08:58:49 PM »
I downloaded and unzipped the current 3.1 file and tried to run the installer.

Immediately it starts I get this error:

Error opening file for writing

c:\Program Files (x86)\MuaicBee\MusicBee.exe

(and the the options abort retry ignore).

I've tried both running the file normally and using "run as administrator" and get the same error both times.

I'm on Windows 10, and my current MusicBee version is 3.0.6132

40
Tips and Tricks / Solving stuttering on start in Windows 10
« on: January 30, 2017, 11:31:55 AM »
I was having trouble with MusicBee regularly stuttering when I "unpaused" tracks. I'd also noticed that the external drive I keep my music on was constantly rumbling away even when I wasn't playing music.

Found out how to uninstall Microsoft's Groove Music and the problem is resolved.

Apparently it constantly checks music files trying to index them.

41
Questions / Re: Scanning is stuck
« on: January 11, 2017, 07:43:31 AM »
It's lucky you're using MusicBee.

I had a similar problem with 2 corrupt music files a few years ago when I was still using Windows Media Player. WMP scans music files on startup automatically, and when it found a corrupt file it just used all of the system resources trying to deal with it meaning the whole laptop ground to a halt and was unusable.

All I knew was that my laptop was only usable in safe mode, it took me over a month to find out that WMP was the problem and it was just because of a couple  of corrupt music files...

42
Questions / Re: release date (track date ) and album date Various Artists
« on: January 11, 2017, 07:38:27 AM »
I do exactly the same. I've renamed the first custom tag as TrackYear.

I also use this field as one of the shown fields in the main view so the information is clearly visible.

43
Questions / Re: Tags being stripped when I add artwork
« on: January 11, 2017, 04:45:32 AM »
Up until yesterday it had only happened to FLACs, but yesterday it happened with an MP3 file as well. 95% of my library is FLAC, most of the rest is MP3 with a few WMA.

Thanks for the send to/ rescan advice, I didn't know about that, I'll try it if it happens again.

44
Questions / Tags being stripped when I add artwork
« on: January 10, 2017, 08:20:13 PM »
I did post on this a few days ago, but that's now defunct because the issue isn't what I thought it was and does seem to be with MusicBee.

I'm currently adding extra artwork to loads of albums. Today I must have done about 30 albums.

Of those 30, 6 had this problem.

One track in each of these 6 lost all it's tags from MB normal view, including the tracklength tag. They play normally, and MB sees the length normally in the play bar at the bottom.

I moved them to the inbox to try and find out what's going on. What I'm describing here is the same for all of the tracks affected.

Right clicking and going into the edit, the fields are all blank. However, clicking on the tag inspector, says the tags are there.

OK, next step, open the file in mp3tag, that shows the tags as there as well. Now for the odd bit. If I click to save the tags in mp3tag, without editing anything, then go back to the still pen MB window, the correct tagging for that file now shows properly. The other affected files do the same only when I resave their tags in mp3tag as well.

OK, so all's not lost, I've found a workaround to recover the tags, but this is a bit odd.

Anyone have a clue what's going on here? Is there a setting I could have accidentally chnged in MB to cause this?

WIndows 10. Current public download of MB (Version 3.0.6132). It has affected both flac and mp3 files.

45
Questions / Tags disappearing after editing images
« on: January 08, 2017, 08:28:21 PM »
Bear with me for a minute. I think I've figured out what's causing this and want to know if it's possible.

I'm fairly anal with regards to tagging, I suspect a few on here are, MB is very good at handling tags so if you do care about them it one of many good reasons to use MB. I check and double check quite a lot.

Recently I've started adding more art to the tags, back of sleeve, media, leaflet pics etc etc etc.

A few days agi I noticed that 4 tracks were missing some tags (I had 4 albums showing as [empty] in the left side panel on a particular tag I was checking). When I checked them they were missing nearly ALL their tags, even some system assigned ones (track length being the most noticable). None of them were important and I had a feeling I'd deleted them anyway, so I deleted them again.

Today, after I added some artwork to a ripped CD single, two of the tracks suddenly lost all their information on the screen. Right clicking and then using edit to look at the tags, it was the same as before. The file was on the disc, but all the tags were missing. Again they are tracks I may have deleted (different mixes of the same song, sometimes I keep them, sometimes I don't, and I had a spree of getting rid of some recently).

I don't think it's a MB problem, I hope not, I think I've solved it but I don't know enough about how windows does things to be sure it's feasible. If it isn't, then it might be a MB issue.

All my music is on an external drive. I've just bought a new laptop, done a fresh install of MB on it (using the released version) and realoded the music onto a new library changing nothing on the disc.

If I deleted files using the old laptop but didn't get roung to emptying the recycle bin could this cause an issue like this. I know enough to know there will be a hidden recyler folder on the external drive, obviously if I didn't empty on my old machine the bin on the drive won't match that on the new laptop. Would it put the files back? Could this strip them of tags in the process? The files were still playable.

My old machine was Windows 7, the new one is Windows 10.

This is stretching beyond my IT skills but could I have reached the right conclusion or do I need to look for something else?

Pages: 1 2 34 5 6